Türk Kahvesi

Kahveyi hemen herkes sever. Herkesin tercih ettiği bir kahve çeşidi vardır; filtre, espresso, macchiato, cappuccino, café latte… Ama Türkiye'ye geldiğinizde mutlaka bir Türk kahvesi içmelisiniz.

Türk kahvesinin tarihi 16. yüzyıla kadar uzanıyor. Osmanlı İmparatorluğu'nun kahve ile nasıl tanıştığına dair iki hikaye var. İlkine göre; 1554'te iki Suriyeli tüccar İstanbul'a kahve getirmiş. Çoğunluk tarafından kabul edilen ikinci hikayeye göre, Yemen Valisi Yemen'deyken kahveyi çok sevmiş ve 1517'de Kanuni Sultan Süleyman için saraya kahve getirmişti. Başta özenle pişirilerek sadece padişah ve yakınlarıyla saray halkına sunulan sıcak bir içecekken bir süre sonra imparatorluğun her bölgesine yayılarak Türk kültürünün ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir.

Türk kahvesi hakkında daha az bilinen bir gerçek daha var. 1615 civarında Marsilya ve Venedik'ten tüccarlar Türk kahvesini tadıp memleketlerine getirirler. Ancak kahvenin ve Avrupalıların asıl tanışması 1683 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun Viyana kuşatması sırasında olur. Osmanlı askerleri şehirden ayrılırken bir miktar Türk kahvesi bırakır ve Avusturyalılar kahveyle ilk kez böyle tanışır. Hikayenin geri kalanını tahmin etmek kolay; kahveyi tadarlar, severler ve sonra kahve tüm Avrupa'ya yayılır. İlginç, değil mi?

Türkiye'de gittiğiniz her yerde bir fincan Türk kahvesi içebilirsiniz; günün her saatinde şık bir kafe, popüler bir restoran veya sıradan bir köy kahvesi. Kimi günlük Türk kahvesini öğleden önce arkadaşlarıyla sohbet ederken, kimi öğle yemeğinden sonra, kimiyse akşam yemeğinden sonra ailesiyle televizyon izleyerek içmeyi tercih eder. Ne kadar acı veya tatlı pişirilmesini sevdiğinizi söylemeniz yeterli; şekersiz, az şekerli, orta veya şekerli, hepsi bu… 

Önemli olan sadece kahvenin kokusu ve tadı değil; ritüelidir. Türk kahvesi genellikle tadını daha iyi almak için ağzınızı temizlemeniz amacıyla bir bardak suyla ve keyfinizi artırmak için bir parça lokum veya çikolata ile servis edilir.

Ama Türk kahvesinin en önemli ritüeli, hiç şüphesiz, ters çevrilmiş fincandan fal bakmaktır… Kahvenizi içip dibe ulaştığınız zaman, fincanı altlığın ve telvenin üzerine ters çevirirsiniz. Telve kurudukça şekil alır. Şanslıysanız, fincanınızdan fal bakan biri yanınızda oturuyor olabilir ve geleceğiniz hakkında bazı ipuçları verebilir…

Türk kahvesi hakkında bu kadar konuştuktan sonra, bir tane içmek iyi olur. Afiyet olsun!

Not: Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan Türk kahvesi ile ilgili videoyu izlemek için lütfen tıklayınız.

Türkiye'deki en uygun tedaviyi bulmanıza yardımcı olacağız. Hadi Başlayalım
Whatsapp Hadi Başlayalım! Email